Registrace: 24.2. 2004 Příspěvky: 2930 Bydliště: Praha
Zaslal: st 30. říjen, 2013 10:25 Předmět: e-Booky a piráti v Čechách
(a na Moravě, Slezsku a dalších koloniích )
Nedávno jsem narazil na velmi zajímavý článek E-knihy 2 – pirátsví dnes. Přiznám se, že nemám už tolik volného času jako kdysi, kdy jsem byl schopen přečíst 3 knížky za týden (teď mám tak 1 na 14 dní) a tak mi zřejmě unikla nějaké přestřelka mezi vydavateli a eBookáři. Jen si tak maně vybavuji bitku u xTrance, která dnes sice obhospodařuje nemalý archív eBooků, ale novinky tam nenajdete (knižní novinky jsou blokované min. půl roku, komerční eBooky až 5 let). Takže tento server se pomalu, ale jistě stává jakýmsi pololegálním pirátským úložištěm, kde budou k mání tituly, které se nevyplatí znovu vydat, prostě Archív. Azyl skutečných eBookářů bez omezení (shora) emigroval do exilu na ebookforum.sk, kde si na černém trhu šmelí vlastní eBooky bez ohledu na "chránění".
Já osobně jsem v poslední době přišel na chuť bezplatným titulům, které nabízejí samotní vydavatelé, kromě "starých známých" PalmKnih třeba eReading.cz, nebo velmi dobře řešený web pro začínající autory eBookEater.cz.
A co vy, jak řešíte svoji elektronickou četbu?
Naposledy upravil Mirek29 dne ne 03. listopad, 2013 21:53, celkově upraveno 1 krát.
Chápu, už to nejsou klasičtí počítačoví piráti, ale jakási česká verze pseudopiráta. Koukal jsem, že většina diskusních fór je podchycena agenty vydavatelů Nevím jak třeba na Lopuchu, ale asi i tam. Zřejmě ebookáři skončí tam, kde z nouze začali a to v temném matrixovém undergroundu.
Od 14. 4. 2011 nabízíme registrovaným čtenářům Knihovny města Ostravy možnost zapůjčení čtečky elektronických knih Kindle 3, s více než 140 knižními tituly klasické a vědecko-fantastické literatury, pohádek a také poezie. Rozhodli jsme se proto věnovat problematice elektronických knih i na našich webových stránkách. V této sekci tak můžete nalézt průběžně aktualizované a doplňované odkazy s touto tématikou. Poradíme Vám, kde nalézt elektronické knihy zdarma i s jejich nákupem. Dále se dozvíte jakou čtečku si pořídit či jakým způsobem se v této oblasti angažují knihovny.
Když už jsem byl v tom, tak jsem vyzkoušel Aktuální žebříček e-knih a zkusil jsem, jak je to s dostupností hitovek v tom našem tzv. ebookovém undergroundu...
např.
Dan Brown - Inferno -> nejdříve jsem zakopával jen o slovenské vydání, ale pak jsem našel i české.
Lars Kepler - Písečný muž -> toto jsem našel během pár minut...
Jo Nesbo - Netopýr -> tak to jsem ani nikde hledat nemusel, to se mi už doma jako ebook válelo, ale tak nějak na krimi jsem v poslední době neměl chuť, ale dost se o tomto autorovi píše, tak ho asi časem zkusím a vezmu ho s sebou na projížďku metrem
Také mi to nedalo a musím si smočit
Tohle jsem rozečetl, na základě ano, to je úúúžasný autor. Přečetl jsem cca 37% a pak to už knížka poněkud ztratila drive.
Mirek29 napsal:
Jo Nesbo - Netopýr -> tak to jsem ani nikde hledat nemusel, to se mi už doma jako ebook válelo, ale tak nějak na krimi jsem v poslední době neměl chuť, ale dost se o tomto autorovi píše, tak ho asi časem zkusím a vezmu ho s sebou na projížďku metrem
K tématu též přilípnu poznámku. Opravdu se dá nejít ke čtení kde co. A pokud se člověk zahrabe na některém fóru do sporu o cenu e-knih x papírové, zjistí, že i u knih vládne podobná situace jako v celé společnosti. Obchodníci praví: Ano, ceny jsou vysoké, ano mělo by se něco dělat, ale zákazníci i tak nakupují, tak o co de.
Podobně jako u hudby a filmů tedy existuje underground.
Další důvod je také častý proč platit tolik moc, když to na rozdíl od papírové knidy ani nemohu nikomu půjčit.
A konečný verdikt asi zní, každý ať si udělá obrázek sám za sebe... _________________ Postupně: P IIIe, TRG pro, T / W nyní TREO 650+GPS BT Navibe GB 735+ díky HAWKově ROM i SDHC 16GB A-data
Tak to jsi mne poněkud vyděsil... nerad nedočítám knihy, i když je to někdy boj Snad nebude tak zlý, když je poslední roky na výsluní...
Ohledně ceny eBooků jsem měl debatu na NYXu, kde jsem byl umlácen zástupci vydavatelů, že tomu prostě vůůůbec nerozumím. A přiznám se že asi ne. Asi mám zkreslené představy, když mám za to, že kniha vychází primárně tištěná (pro široké masy) a teprve následně elektronicky jako jakýsi bonus, nebo dodatečné využití dalšího prodejního kanálu. Byl jsem přesvědčován, jak moc náročné je vytvoření eBooku (byť já sám ho z již nalámaného textu vytvořím za max. za pár hodin), jak je již při výdání titulu počítáno s elektronickou verzí (což považuji za kecy, protože někteří vydavatelé to stále jen testují a nejsou schopni pro to udělat jakoukoliv smysluplnou kalkulaci). To, že se na Amazonu prodávají elektronické knihy za 7.99USD a proto kniha za 145 Kč (průměrná cena eKnihy) zcela normální. Jenže jednak je průměr dost ošidná věc (ať se na mě nikdo nezlobí, ale 245 Kč za eBook prostě nedám!) a druhak až budu mít takový plat jako zcela průměrný Američan, asi taky nebudu řešit jestli eBook stojí 8 USD nebo 10. Snažil jsem se prosadit s kacířskou myšlenkou, že základem je masovost prodeje a tomu (podle mě) rozhodně nepomáhá 20 různých prodejních webů eBooků, že by se měli procpat do iTunes a PlayStoru....
Tak to jsi mne poněkud vyděsil... nerad nedočítám knihy, i když je to někdy boj Snad nebude tak zlý, když je poslední roky na výsluní...
Ohledně ceny eBooků jsem měl debatu na NYXu, kde jsem byl umlácen zástupci vydavatelů, že tomu prostě vůůůbec nerozumím. A přiznám se že asi ne. Asi mám zkreslené představy, když mám za to, že kniha vychází primárně tištěná (pro široké masy) a teprve následně elektronicky jako jakýsi bonus, nebo dodatečné využití dalšího prodejního kanálu. Byl jsem přesvědčován, jak moc náročné je vytvoření eBooku (byť já sám ho z již nalámaného textu vytvořím za max. za pár hodin), jak je již při výdání titulu počítáno s elektronickou verzí (což považuji za kecy, protože někteří vydavatelé to stále jen testují a nejsou schopni pro to udělat jakoukoliv smysluplnou kalkulaci). To, že se na Amazonu prodávají elektronické knihy za 7.99USD a proto kniha za 145 Kč (průměrná cena eKnihy) zcela normální. Jenže jednak je průměr dost ošidná věc (ať se na mě nikdo nezlobí, ale 245 Kč za eBook prostě nedám!) a druhak až budu mít takový plat jako zcela průměrný Američan, asi taky nebudu řešit jestli eBook stojí 8 USD nebo 10. Snažil jsem se prosadit s kacířskou myšlenkou, že základem je masovost prodeje a tomu (podle mě) rozhodně nepomáhá 20 různých prodejních webů eBooků, že by se měli procpat do iTunes a PlayStoru....
pod tohle se klidně podepíšu ... _________________ Postupně: P IIIe, TRG pro, T / W nyní TREO 650+GPS BT Navibe GB 735+ díky HAWKově ROM i SDHC 16GB A-data
Při čištění fora jsem narazil na tento post a tak si přihřeji polívčičku s odkazem na další můj projekt www.eKniha-Zdarma.cz, kde je několik desítek (stovek) titulů ke stažení zdarma a legálně. Přiznám se, že jsem byl svého času DOST zklamán bezplatnou nabídkou titulů na knižním portálu spadajícím pod iDNES, kde za "knihy" byly vydávány několikastránkové povídky, kniha musí mít nějakou tloušťku ) jinak to jsou jen povídky a nic proti povídkám sloučených do nějaké antologie...
Reklamní kampaň Škody Auto s podporou Franty Kotlety. Údajně by měli i zaslat papírovou verzi domů, ale mě teda ani po několika týdnech nic nepřišlo
Osobně doufám, že ten příběh někdo převrtí do ePubu, protože narozdíl od jiných kanceláských krys, nemám čas číst knihu na monitoru Ale Kotletu čtu rád.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.